REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarský Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na skvělý dort, recept od cukrářského a pekařského mistra Josefa Maršálka. Instagram: Marsalekjosef82, Marsalekjosef.com…


Ingredience:
Dort o průměru 24 cm:
Těsto:
200 ghladká mouka
200 gcukr krupice
100 gmáslo
50 gvoda
5 ksvejce
4 ksžloutky
Náplň:
250 gmáslo
125 gcukr krupice
40 gkakao
4 ksbílky
2 lžícerumu
1-2 lžícekávy i s logrem
Slané karamelky s chilli:
175 gcukr krupice
150 gmléko
50 gmáslo
4 gsůl himálajská
1 sáčekvanilkový lusk
1/4 lžičkychilli
třpytky

Postup:
  1. Z bílků a poloviny cukru ušleháme pevný sníh, ze žloutků a zbytku cukru ušleháme světlou pěnu a opatrně smícháme se sněhem; vmícháme zbylé ingredience. Na papír na pečení si nakreslíme 6 kol o průměru 24 cm, hmotu na ně rozdělíme a rozetřeme lžící. Pečeme při 180 °C jen dokud okraje nezrůžoví. Necháme vychladnout. Ráfkem vykrojíme, pokud se během pečení roztekly.
  2. Na náplň nahřejeme ve vodní lázni všechny ingredience kromě másla do horka a vyšleháme do husté chladné pěny. Nakonec zašleháme změklé máslo a došleháme do pevna. Placky slepíme částí krému a zbylým do hladka zamázneme kraje i vrch dortu. Vychladíme.
  3. Na karamelky přivedeme všechny ingredience k varu a vaříme za stálého míchání do světle karamelové barvy. Sundáme z ohně a necháme v hrnci asi 5 minut odpočívat. Dobře zamícháme, vylejeme a rozetřeme na pečící papír. Ještě vlažné nakrájíme na kostky. Necháme dobře vychladnout.
  4. Kostkami ozdobíme povrch dortu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy