Zajímavá varianta upečené pocukrované žemlovky s jablky, meruňkovým džemem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
8 ks | plátků toustového chleba nebo veky |
3 ks | velkých vajec |
2 ks | jablek |
50 g | másla |
8 lžic | meruňkového džemu |
4 lžíce | cukru |
1 lžíce | whisky (nemusí být) |
300 ml | mléka |
250 ml | smetany ke šlehání |
1 velká hrst | rozinek |
moučkový cukr k poprášení |
Postup:
1. Všechny plátky chleba namažeme z obou stran tenkou vrstvou změklého másla, čtyři namažeme (z jedné strany) marmeládou, každý jednou lžičkou a navrch rozdělíme očištěná, nastrouhaná jablka, přiklopíme zbylými chleby, abychom získali čtyři sendviče
2. Sendviče příčně překrojíme do trojúhelníků a ty vyskládáme do větší zapékací mísy
3. Mléko rozmícháme se smetanou, rozklepnutými vejci, přidáme rozinky, cukr, případně i whisky a připravenou směsí přelijeme chleby, necháme 30 minut nasáknout, pak na vrch rozdělíme zbylou marmeládu a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45-60 minut, aby směs zkaramelizovala a chléb opět získal obrysy.
4. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.