Rillettes (čti rijet) je známá pomazánka z Francie vyráběná z různých druhů mas. Všechny variace jsou skvělé, ovšem z lososa je opravdu nepřekonatelná!
Ingredience:
4 porce – cca 8 ks: | |
300 g | lososa vcelku i s kůží |
120 g | uzeného lososa |
4 lžíce | Hellmann´s majonézy Delikátní |
1 ks | mladá cuketa |
1 ks | citron (na dochucení) |
pažitka nebo jarní cibulka | |
pepř | |
sůl | |
bylinky, ředkvičky, paprika, mrkev na ozdobu | |
Ingredience na vývar: | |
0,5 l | vody |
0,2 l | bílého vína |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček celého pepře |
2 ks | tenké plátky citronu i se slupkou |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | 10 cm stonku z řapíkatého celeru |
1 ks | 5 cm pórku |
snítka tymiánu | |
špetka soli |
Postup:
1. Všechny ingredience na vývar dáme do rendlíku, uvedeme k varu a vaříme cca 10 minut
2. Poté přidáme lososa vcelku i s kůží a vaříme cca 15 minut (až je dobře provařený)
3. Stáhneme z ohně, necháme vychladit ve vývaru
4. Z lososa obereme světlé maso (tmavé maso a kůži nepoužijeme)
5. Maso natrháme do misky, přidáme nasekaného uzeného lososa, majonézu, dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem, necháme minimálně 2 hodiny v lednici odležet
6. Před podáváním smícháme s nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou
7. Z mladé cukety škrabkou na brambory podélně vytvoříme tenké plátky, na každý plátek cukety naneseme pomazánku, zamotáme a vesele ozdobíme bylinkami, ředkvičkou, nudličkami papriky, mrkví…
Zdroj: www.hellmanns.cz.