V pekáčku zapečené filety z losos přelité bylinkovou omáčkou, servírované s vařenými brambory ochucenými máslem a petrželkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
700 g | filetu lososa bez kůže |
Na bylinkovou omáčku: | |
1/2 ks | cibule |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | rajčatového protlaku |
1/2 lžičky | mleté kurkumy |
200 ml | zeleninového vývaru |
150 ml | Meggle smetany na vaření (15% tuku) |
50 ml | suchého bílého vína |
1/4 svazku | kopru |
trochu citronové šťávy | |
pepř | |
sůl | |
Na brambory: | |
800 g | brambor |
2 lžíce | alpského másla Meggle |
voda | |
sůl | |
Ostatní: | |
asi polovina svazku petržele |
Postup:
1. Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2-3 minuty
2. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání
3. Poté přilijte vývar a víno, směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty
4. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4-5 minut mírně podusit
5. Petržel omyjte, osušte a nasekejte, zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory
6. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku, jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře, zbytek na jemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky, omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou
7. Oloupané brambory vařte 20-25 minut ve vroucí osolené vodě
8. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky, filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou, pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 °C / horkovzdušná 175 °C) asi 15 minut
9. V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko, uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou, dochuťte solí, na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.
Na 1 porci přibližně 2310 kJ, 550 kcal. E 38 g, F 36 g, 15 g KHZdroj: Meggle.cz
Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina
Losos, okurkové gazpacho, nakládané ředkvičky