REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Losos, okurkové gazpacho, nakládané ředkvičky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept od Pavla Berkyho na lehký oběd nebo večeři. Na pošírovaného lososa servírovaného s okurkovým gazpachem a nakládanými ředkvičkami.


Ingredience:
Počet porcí: 4
Losos:
500 glososa
1000 mlzeleninového vývaru
150 mlbílého suchého vína
1 polévková lžícefenyklových semínek
kůra z jednoho citronu
Okurkové gazpacho:
2 kssalátové okurky
150 gmascarpone
100 gbazalky
100 gpažitky
1/2 polévkové lžícecukru krupice
1 čajová lžičkawasabi pasty
Nakládané ředkvičky:
1 svazekředkviček
100 mlvinného octa
100 mlvody
100 gcukru krupice
špetka soli

Postup:
  1. Do zeleninového vývaru přidáme bíle víno, fenyklová semínka a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vše promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme probublávat.
  2. V menším kastrolu si smícháme vinný ocet, cukr, sůl a vodu. Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky a zalijeme je ještě horkým (ne vroucím) lákem z vinného octa. Dáme do lednice až do servírování.
  3. Okurky oloupeme, rozkrojíme a pomocí lžíce vydlabeme semínka ze středu. Použijeme pouze pevnou část okurky, kterou si nakrájíme na menší kousky. Spolu s nasekanou pažitkou a bazalkou dáme do mixéru. Přidáme wasabi, špetku soli a pepře. Vše pořádně rozmixujeme na hustou krémovou směs. Předěláme do misky a smícháme s mascarpone. Přecedíme přes cedník, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo wasabi pastou.
  4. Lososa naporcujeme a z každé strany osolíme. Sůl rukama vmasírujte do masa. Porce lososa opatrně vložíme do mírně vařícího vývaru. Blanšírujeme 8 minut. Poté lososa vytáhneme a opatrně stáhneme kůži.
  5. Staženou kůži z lososa dáme na list pečícího papíru, mírně osolíme a opepříme. Přikryjeme druhým listem pečícího papíru a dáme na pánev. Zatížíme kastrolem naplněným vodou tak, aby byla celá kůže pod kastrolem. Kůži pečeme z jedné strany přibližně 3,5 minuty, poté otočíme a pečeme další 3 a půl minuty. Po upečení vyndáme z pánve a stáhneme pečící papíry. Kůži ještě na chvíli položíme na kuchyňské ubrousky.
  6. Před servírováním můžeme lososa ještě na pár vteřin ponořit do horkého vývaru kde jsme jej blanšírovali abychom ho ohřáli. Nenecháváme ho však ve vodě déle než 30 vteřin.
  7. Do talíře nalijeme okurkové gazpacho, do středu položíme porci lososa. Na vrch vyskládáme nakládané ředkvičky a na ně položíme křupavou kůži z lososa. Dobrou chuť!
Doporučení:

Pavel Berky navrhl, kromě jiného, krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Podívejte se na video recept tohoto receptu:

Poznámka:

Podívejte se také na web Pavla Berkyho, link zde: www.pavelberky.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy