Plátky uvařených brambor vrstvené s plátky lososa, přelité smetanovou směsí a upečené dozlatova.
Ingredience:
400 g | filetu z lososa |
800 g | brambor |
1/2 lžíce | nasekaných bylinek |
80 ml | olivového oleje |
šťáva z 1 citronu | |
voda | |
sůl | |
Na smetanovou směs: | |
2 lžíce | podravky |
1 lžíce | másla |
1/2 lžíce | nasekaných bylinek |
400 ml | smetany |
2 ks | šalotky |
2 ks | vejce |
mletý pepř |
Postup:
1. Očištěný filet z lososa omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky, potřeme solí, posypeme na jemno nasekanými bylinkami, zakapeme citronovou šťávou, zalijeme olivovým olejem a necháme do druhého dne rozležet
2. Ve vroucí vodě uvaříme dobře omyté brambory ve slupce do poloměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky 3. Oloupané šalotky nasekáme na drobno a na rozehřátém másle orestujeme
4. Smetanu rozmícháme s vejci, nasekanými bylinkami, podravkou, šalotkou a mletým pepřem, potom v připravené smetanové směsi namáčíme plátky brambor a střídavě s plátky lososa je vrstvíme do zapékací mísy (první i poslední vrstvu tvoří brambory) a vše přelijeme zbylou smetanovou směsí
5. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 45 minut, necháme trochu vychladnout, nakrájíme a podáváme s bílým jogurtem.