REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Listové těsto máslové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto světlé, krémové barvy vhodné k přípravě mnoha výrobků z listového těsta.


Ingredience:
Rozpis na 500 g:
190 ghladké mouky
176 gtažného margarínu
87,5 gpitné vody
35 ghrubé mouky
15 ghladké mouky na rozvalování
14 gžloutků
3,5 gocta
1,7 gsoli

Postup:

1. Veškerý tuk a 15 % hladké mouky dobře propracujeme a vytvarujeme na čtverec o síle asi 4 cm, jehož okraje zarovnáme odříznutím
2. Tyto tukové odřezky (asi 5 % zpracovaného tuku) zapracujeme se zbývající hladkou a hrubou moukou, vaječnými žloutky, solí, octem a vodou na vláčné těsto (tzv. vodánek), které necháme přikryté 20 minut odležet
3. Odleželé těsto rozválíme do tvaru čtverce tak, aby střed byl silnější než okraje
4. Na vyšší střed položíme na koso připravený tuk promíchaný s moukou a okraje těsta přeložíme ze čtyř stran tak, aby tuk byl zcela přikrytý těstem, takto zabalený tuk v těstě rozválíme na obdélníkový plát síly 1 cm a vždy jej na čtyřikrát přeložíme jako knihu, to je směrem ke středu obě čtvrtiny obdélníku a posléze tyto přeložíme na polovinu
5. Výše uvedeným způsobem vznikne obdélníkový tvar se čtyřmi vrstvami, toto opakujeme celkem třikrát.
6. Před každým vyvalováním necháme těsto opět 20 minut vychladnout a odpočinout
7. Při vyvalování podsypáváme těsto hladkou moukou a její přebytek vždy z povrchu těsta smeteme
8. Na důkladné očištění těsta od zbytků mouky důsledně dbáme, protože má vliv na kvalitu těsta
9. Při odpočívání těsto vždy zabalíme do vlhké utěrky, aby neoschlo a při válení nepraskalo
10. Po třetím proválení je těsto připravené ke zpracování na různé výrobky z listového těsta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy