REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecké – originál recept z cukrářského učiliště

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci učila na cukrářku. Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje. Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse, tolik se kolem nenašpiní.


Ingredience:
Z uvedených surovin je 1 kg těsta:
470 ghladké výběrové mouky
310 gHery - já dávám na půl s máslem
150 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
1 kscelé vejce
z 1 dobře očištěného citronu najemno nastrouhaná kůra (lze vynechat)
na spojení cukroví nejlépe rybízovou marmeládu
na pomoučení válu hladkou mouku
pečící papír

Postup:

1. Do velké, hluboké mísy dáme mouku a cukr, dlaní utvoříme důlek, do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, kůru a vše dobře propracujeme, těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času)
2. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly, vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm
3. Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které “máčíme“ vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary, příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C
4. Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý)
5. Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl, narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet
6. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Češi využívají catering nejvíc ve firmách a na svatby, objevují ho ale i pro setkávání s přáteli

Většina Čechů, téměř 65 % zatím nemá zkušenosti s objednáváním cateringu, ale kdyby cateringové služby plánovali využít, tak by to bylo buď na svatbu – téměř 57 % nebo na firemní akci 51 %. Za klíčové parametry pro výběr cateringové společnosti považují nejčastěji kvalitu jídla (63,3 %), s malým odstupem pak následuje cena (61,3 %). Aktuální průzkum společnosti IN CATERING, realizovaný agenturou Ipsos na vzorku 509 respondentů ve věku 18 až 65 let odhalil i to, že občas catering využívá 30 % respondentů a obliba této gastronomické služby postupně roste, a to i na nefiremní akce.

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.