REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecké – originál recept z cukrářského učiliště

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci učila na cukrářku. Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje. Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse, tolik se kolem nenašpiní.


Ingredience:
Z uvedených surovin je 1 kg těsta:
470 ghladké výběrové mouky
310 gHery - já dávám na půl s máslem
150 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
1 kscelé vejce
z 1 dobře očištěného citronu najemno nastrouhaná kůra (lze vynechat)
na spojení cukroví nejlépe rybízovou marmeládu
na pomoučení válu hladkou mouku
pečící papír

Postup:

1. Do velké, hluboké mísy dáme mouku a cukr, dlaní utvoříme důlek, do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, kůru a vše dobře propracujeme, těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času)
2. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly, vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm
3. Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které “máčíme“ vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary, příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C
4. Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý)
5. Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl, narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet
6. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy