REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilková parmigiana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na lilkovou parmigianu pochází ze slunné Itálie. Jde o recept podobný lasagním, ale místo plátů těsta od sebe oddělují jednotlivé vrstvy plátků lilku. Pokrm se podává jak teplý, jako hlavní chod, tak i za studena, například jako lehký, zdravý předkrm.


Ingredience:
2 ksvětší liky
800 gsterilovaných rajčat
250-300 gmozzarelly
150-200 gstrouhaného parmazánu
1 ksmenší cibule
1 ksvětší stroužek česneku
cukr
pepř
sůl
listy bazalky
panenský olivový olej

Postup:
  1. Omytý lilek nakrájíme na silnější kolečka nebo podélně na oválné plátky, osolíme, necháme vypotit 30 minut, pak lilky důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou, zbavíme je tak případné hořkosti
  2. Okapané lilky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, grilujeme v troubě pod grilem při teplotě kolem 200 °C, na sucho, až nám zezlátnou a změknou
  3. Konzervy rajčat vyklopíme i s nálevem do vhodné mísy, rajčata rozmačkáme vidličkou
  4. V hrnci na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli s celým česnekem, ten pak odstraníme
  5. Na cibulku vyklopíme rozmačkaná rajčata i se šťávou, osolíme, osladíme, okořeníme pepřem, necháme probublávat na tepelném zdroji tak 30 minut, nakonec omáčku ochutnáme, případně dochutíme solí či cukrem, přidáme pár lístků bazalky, zamícháme, ale už dále nevaříme
  6. Do zapékací misky nebo menšího pekáčku nalijeme trochu rajčatové šťávy, rozložíme první vrstvu lilků, přidáme tenké plátky mozzarelly, vše zalijeme menší vrstvou rajčat a šťávy a zasypeme nastrouhaným parmazánem, povrch ještě zakápneme trochou olivového oleje, uděláme další vrstvu, jednu či dvě, každou vrstvu od sebe oddělíme pár lístky bazalky, nakonec povrch pokrmu posypeme opět parmazánem, ale tentokrát větším množstvím
  7. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, zapékáme asi 30 minut, záleží na tipu trouby
  8. Po vytažení z trouby necháme chvíli stát, jen mírně prochladnout, servírujeme jako hlavní chod, nebo můžeme lilkovou parmigianu nechat úplně vychladnout a podávat ji například jako studený předkrm s opečenými plátky toustového chleba.
Doporučení:

V některých receptech se lilky negrilují, ale smaží v oleji obaleném v mouce a vejcích. Ovšem těch obměn tohoto receptu je mnohem a mnohem více, například se lilky nahrazují dýní, či jinou vhodnou zeleninou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy