REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilková parmigiana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na lilkovou parmigianu pochází ze slunné Itálie. Jde o recept podobný lasagním, ale místo plátů těsta od sebe oddělují jednotlivé vrstvy plátků lilku. Pokrm se podává jak teplý, jako hlavní chod, tak i za studena, například jako lehký, zdravý předkrm.


Ingredience:
2 ksvětší liky
800 gsterilovaných rajčat
250-300 gmozzarelly
150-200 gstrouhaného parmazánu
1 ksmenší cibule
1 ksvětší stroužek česneku
cukr
pepř
sůl
listy bazalky
panenský olivový olej

Postup:
  1. Omytý lilek nakrájíme na silnější kolečka nebo podélně na oválné plátky, osolíme, necháme vypotit 30 minut, pak lilky důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou, zbavíme je tak případné hořkosti
  2. Okapané lilky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, grilujeme v troubě pod grilem při teplotě kolem 200 °C, na sucho, až nám zezlátnou a změknou
  3. Konzervy rajčat vyklopíme i s nálevem do vhodné mísy, rajčata rozmačkáme vidličkou
  4. V hrnci na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli s celým česnekem, ten pak odstraníme
  5. Na cibulku vyklopíme rozmačkaná rajčata i se šťávou, osolíme, osladíme, okořeníme pepřem, necháme probublávat na tepelném zdroji tak 30 minut, nakonec omáčku ochutnáme, případně dochutíme solí či cukrem, přidáme pár lístků bazalky, zamícháme, ale už dále nevaříme
  6. Do zapékací misky nebo menšího pekáčku nalijeme trochu rajčatové šťávy, rozložíme první vrstvu lilků, přidáme tenké plátky mozzarelly, vše zalijeme menší vrstvou rajčat a šťávy a zasypeme nastrouhaným parmazánem, povrch ještě zakápneme trochou olivového oleje, uděláme další vrstvu, jednu či dvě, každou vrstvu od sebe oddělíme pár lístky bazalky, nakonec povrch pokrmu posypeme opět parmazánem, ale tentokrát větším množstvím
  7. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, zapékáme asi 30 minut, záleží na tipu trouby
  8. Po vytažení z trouby necháme chvíli stát, jen mírně prochladnout, servírujeme jako hlavní chod, nebo můžeme lilkovou parmigianu nechat úplně vychladnout a podávat ji například jako studený předkrm s opečenými plátky toustového chleba.
Doporučení:

V některých receptech se lilky negrilují, ale smaží v oleji obaleném v mouce a vejcích. Ovšem těch obměn tohoto receptu je mnohem a mnohem více, například se lilky nahrazují dýní, či jinou vhodnou zeleninou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy