REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilková parmigiana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na lilkovou parmigianu pochází ze slunné Itálie. Jde o recept podobný lasagním, ale místo plátů těsta od sebe oddělují jednotlivé vrstvy plátků lilku. Pokrm se podává jak teplý, jako hlavní chod, tak i za studena, například jako lehký, zdravý předkrm.


Ingredience:
2 ksvětší liky
800 gsterilovaných rajčat
250-300 gmozzarelly
150-200 gstrouhaného parmazánu
1 ksmenší cibule
1 ksvětší stroužek česneku
cukr
pepř
sůl
listy bazalky
panenský olivový olej

Postup:
  1. Omytý lilek nakrájíme na silnější kolečka nebo podélně na oválné plátky, osolíme, necháme vypotit 30 minut, pak lilky důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou, zbavíme je tak případné hořkosti
  2. Okapané lilky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, grilujeme v troubě pod grilem při teplotě kolem 200 °C, na sucho, až nám zezlátnou a změknou
  3. Konzervy rajčat vyklopíme i s nálevem do vhodné mísy, rajčata rozmačkáme vidličkou
  4. V hrnci na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli s celým česnekem, ten pak odstraníme
  5. Na cibulku vyklopíme rozmačkaná rajčata i se šťávou, osolíme, osladíme, okořeníme pepřem, necháme probublávat na tepelném zdroji tak 30 minut, nakonec omáčku ochutnáme, případně dochutíme solí či cukrem, přidáme pár lístků bazalky, zamícháme, ale už dále nevaříme
  6. Do zapékací misky nebo menšího pekáčku nalijeme trochu rajčatové šťávy, rozložíme první vrstvu lilků, přidáme tenké plátky mozzarelly, vše zalijeme menší vrstvou rajčat a šťávy a zasypeme nastrouhaným parmazánem, povrch ještě zakápneme trochou olivového oleje, uděláme další vrstvu, jednu či dvě, každou vrstvu od sebe oddělíme pár lístky bazalky, nakonec povrch pokrmu posypeme opět parmazánem, ale tentokrát větším množstvím
  7. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, zapékáme asi 30 minut, záleží na tipu trouby
  8. Po vytažení z trouby necháme chvíli stát, jen mírně prochladnout, servírujeme jako hlavní chod, nebo můžeme lilkovou parmigianu nechat úplně vychladnout a podávat ji například jako studený předkrm s opečenými plátky toustového chleba.
Doporučení:

V některých receptech se lilky negrilují, ale smaží v oleji obaleném v mouce a vejcích. Ovšem těch obměn tohoto receptu je mnohem a mnohem více, například se lilky nahrazují dýní, či jinou vhodnou zeleninou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy