Libeček je skvělý nejen čerstvý, ale také usušený. Sůl ze sušených a pak podrcených listů libečku smíchaných se solí se hodí na dochucování hlavních jídel, také polévek, či některých omáček. Libečku se totiž již od pradávna přezdívá zelené maggi. Perfektně totiž dokáže ochutit polévky a omáčky, aniž by se do nich musel přidávat nějaký bujón či jiná dochucovadla. Jeho výrazná chuť se vyrovná klasickému maggi a ve spojení se solí jde o vskutku úžasnou ingredienci.
Ingredience:
250 g | usušeného libečku |
250 g | kuchyňské soli |
vhodná sklenice či dóza s víčkem |
Postup:
- Čerstvé listy libečku usušíme buď pomocí sušičky, nebo jak to dělaly naše babičky, sušíme je ve svazcích pověšené za stonky na teplém a tmavém místě.
- Usušené listy podrtíme v hmoždíři, nebo nasekáme pomocí mixéru na jemný prášek.
- Libečkový prášek smícháme v poměru 1:1 s kuchyňskou solí, důkladně obě suroviny promícháme.
- Hotovou libečkovou sůl skladujeme ve vhodné uzavíratelné nádobě na suchém místě.
Množství libečku je individuální, pokud ho máte více usušeného, můžete vyrobit více libečkové soli. Jen dodržte poměr libečku a soli tedy mícháme v poměru 1:1.