Želé připravené z jablek povařených spolu s cukrem, při podávání podlité čajovou omáčkou.
Ingredience:
1 kg | letních jablek |
100 g | krystalového cukru |
2 ks | sáčků vanilkového pudinkového prášku |
2 ks | sáčků vanilinového cukru |
1 ks | sáčku skořicového cukru |
2 dl | jablečného džusu |
šťáva z 1 citronu | |
Na omáčku: | |
1 lžíce | citronové šťávy |
2 dl | silného čaje Earl Grey (připravený ze 2 sáčků) |
1 dl | medu |
Postup:
1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky, dáme do kastrolu, přidáme krystalový cukr, vanilinové cukry, skořicový cukr, citronovou šťávu a vše rozvaříme na kaši s kousky tužších jablek
2. Pak zahustíme pudinkovými prášky rozmíchanými v džusu, povaříme asi 3 minuty, naplníme do formiček vypláchnutých studenou vodou a necháme ztuhnout
3. Připravíme si čajovou omáčku; připravíme si silný čaj ze dvou sáčků a ještě vlažný promícháme s medem a citronovou šťávou
4. Ztuhlé želé vyklopíme na talířky, podlijeme čajovou omáčkou a podáváme jako osvěžující dezert.
Ještě před naplněním můžeme do každé formičky vložit piškot namočený pro dospělé v troše alkoholu (brandy) a pro děti ve šťávě.