REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehké fitness lívanečky s jogurtem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lehké, zdravé, … recept od naší fitnesky Veroniky.


Ingredience:
10 ksvaječných bílků
50 govesných vloček (jemně drcené)
40 grýžové mouky (pokud možno instantní)
1/2 dlvlažné vody
mletá skořice na dochucení
umělé sladidlo (med)
jogurt
topik

Postup:

1. Do mixéru nalijeme bílky, přidáme rýžovou mouku, ovesné vločky, trochu skořice a mixujeme – mixér nevypínáme a po chvilce přidáme 1/
2 dl vlažné vody a sladidlo podle chuti (např. glukopuru 20 g)
2. Mixujeme max. 3-5 minut
3. Těsto v mixéru musí být nadýchané a jemně napěněné – husté stejně jako u klasických lívanců (díky inst. rýžové mouce a vláknině ve vločkách těsto působí nadýchaně aniž byste museli použít kypřicí prášek do pečiva)
4. Nachystáme si pánvičku ,rozpálíme a až je dno dostatečně zahřáté, tak postupně lijeme na pánvičku malé množství těsta, tak aby nám tvořilo kulaté lívanečky o průměru asi 8-10 cm
5. Teď už nám zbývá jen hotové lívanečky dát na talíř a zahájit “finální úpravu”. Vaší fantazii se v tomto meze nekladou! Takže je spousta variant, jak si lívanečky na talíři ozdobit, aby nejen skvěle chutnaly, ale i vypadaly. Například různé druhy ovocných jogurtů,tvarohů – dnešní nabídka příchutí tvarohů a jogurtů “light” či “aktivia” je čím dál pestřejší , tak proč ji nevyužít! Můžu doporučit i ozdobit ovocem, např. nakrájený ananas (doporučuji spíš čerstvý), nebo jahody,borůvky,jablko apod….

A jestli se nemůžete rozhodnout,tak doporučuji kombinaci, která je rychlá a přitom vypadá skvěle – na každý lívaneček dáme lžíci bílého jogurtu (např. aktivia) oslazeného medem, glukopurem nebo um. sladidlem, nakonec vezmeme jahodový “topik” a lehce jím lívanečky dozdobíme.

Doporučení:

Nesmíte zapomínat,že “oči jedí první”, takže čím lépe náš pokrm vypadá a líbí se nám, tak tím víc nám i chutná. Lehké fitness lívanečky, ať už s jogurtem, tvarohem – zdobené ovocem, kakaem apod jsou vhodným řešením nejen snídaně, ale i svačiny a nemusíte mít výčitky svědomí, když toto jídlo jíte kdykoli během dne jelikož obsahuje sacharidy a bílkoviny v poměru 1:1 a navíc hodně vlákniny, nejen že zasytí, ale navíc obsahuje tu nejzdravější formu sacharidů.Lehké fitness lívanečky nejsou náročné na přípravu a ani na čas, jsou zdravé, mají nízkou kaloricku hodnotu a navíc skvěle chutnají! Co víc si přát. Doufám,že se stanou i u vás oblíbenou součástí jídelníčku…jako sladidlo vám doporučuji použít glukopur, med a nebo umělé sladidlojogurt dle vašeho výběru – např.bílý jogurt se sníženým obsahem tukujahodový “topik” na zdobení.

Poznámka:

Jako sladidlo vám doporučuji použít glukopur, med nebo umělé sladidlo, jogurt dle vašeho výběru – např. bílý jogurt se sníženým obsahem tuku jahodový “topik” na zdobení…….Doporučuji používat teflonovou nebo titanovou pánev – pokud patříte mezi ty, kteří mají kuchyň tímto typem nádobí již vybavenou, tak vám můžu jen pogratulovat. Díky tomuto typu nádobí – nejen,že přestanete potřebovat tuk při tepelné úpravě – ať už smažením nebo pečením, takže ušetříte, ale navíc-a to je pro nás daleko důležitější – tím, že snížíte procento tuku, tak snížíte i kalorickou hodnotu jídla a ne málo, naopak! Co vás možná překvapí, ale doufám, že zcela určitě potěší – tak takto upravené lívanečky nejen, že nejsou kalorická bomba – naopak, mají velmi nízkou kalorickou hodnotu a přitom vyšší procento bílkovin, tudíž méně sacharidů, minimum tuku, obsahují mimo jiné vlákninu (o jejím dostatečném příjmu ve stravě, důležitosti a zdravém vlivu na organismus jste jistě už slyšeli) a navíc báječně nejen vypadají, ale i chutnají!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy