Tento zeleninový polotovar je základ pro klasické lečo, které vznikne provařením této směsi s vajíčky a případně nějakou uzeninou.
Ingredience:
4 kg | masitých paprik |
2 kg | oloupaných na kostičky nakrájených rajčat |
1 kg | cibule |
250 ml | oleje |
sůl |
Postup:
1. Omyté papriky zbavené jadřinců a semínek nakrájíme
2. Rajčata omyjeme, na chvilku ponoříme do vařící vody a pak ihned do ledové vody, oloupeme je, překrojíme, zbavíme semínek a přebytečné šťávy a také je nakrájíme
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky
4. V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme papriky a podusíme je s cibulí (nepodléváme, stále mícháme, papriky si pustí šťávu)
5. Zhruba po 10 minutách přidáme rajčata, směs osolíme, dobře promícháme a odstavíme ze zdroje tepla
6. Lečo plníme do čistých zavařovacích sklenic, víčka dobře uzavřeme a sterilujeme při teplotě 80-85 °C tak 20 minut.
Zavařené lečo je polotovar vhodný k přípravě klasického leča, kdy ho s kousky uzeniny a vajíčky chvíli provaříme a máme hotovo. Sterilované lečo můžeme použít i při výrobě lazaní, pizzy, přidat k pečenému nebo dušenému masu …
Poznámka:Případnou přebytečnou šťávu nevyléváme. Můžeme ji použít při přípravě rajské omáčky, na podlití dušeného masa atd.