Recept původem z Itálie na plátky těsta, tentokrát proložené masovou náplní.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Těsto: | |
300 g | hladké mouky |
3 ks | vejce |
3 lžičky | oleje |
0,5 lžičky | soli |
voda | |
Náplň: | |
500 g | mletého vepřového masa |
150 g | plátkového eidamu |
50 g | mozzarelli v celku (eidamu) |
4 ks | stroužky česneku |
3 ks | rajčat |
1 ks | cibule |
1 ks | bujónu |
2 dcl | kečupu (protlaku) |
provensálské koření | |
hrubě mletý pepř | |
voda na podlití | |
olej na vymazání formy | |
sůl |
Postup:
1. Na 300 gramů hladké mouky přidáme 0,5 lžičky soli, 3 ks vejce a tři čajové lžičky oleje, pokud je konzistence tužší, lze přilít i trochu vody
2. Těsto musíme důkladně propracovat rukama nebo ještě lépe v hnětači, vláčnou hmotu poté necháme půl hodiny odpočinout
3. Těsto tence rozválíme a vykrajujeme obdélníky o velikosti zapékací formy, pak těsto bez vaření ihned vkládáme do formy a prokládáme náplní
4. V době, kdy nám těsto odpočívá si připravíme náplň; na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli
5. Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme rozdrcený česnek, krátce orestujeme a přidáme mleté maso
6. Mleté maso restujeme spolu s česnekem a cibulkou, dochutíme solí a kořením
7. Jakmile je maso opečené a zbělá, přidáme na kousky nakrájená, oloupaná rajčata, kečup, 2 dcl vody, rozdrobenou kostku bujónu a vše promícháme 8. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou cca 20 minut, pak směs necháme chvíli prochladnout
9. Formu na pečení vymažeme olejem a poklademe první část těsta
10. Na těsto naklademe vrstvu masové směsi, kterou přikryjeme plátky eidamu, takto vrstvíme další patra končíme masovou vrstvou (plát těsta, směs, plátky sýru, plát těsta, směs …..)
11. Nakonec lasagne zastrouháme sýrem
12. Pečeme bez zakrytí v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 35 minut.