REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lanýžové risotto se salsicciou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přichystejte své drahé polovičce na svatého Valentýna božskou večeři. Autorka receptu: Bohyně kuchyně ve spolupráci s Olivum.


Ingredience:
Na 2 porce potřebujete:
180 grýže vhodné na risotto (carnaroli, arborio, vialone nano)
200 mlbílého vína, ideální Veltlínské zelené, mapř od Vinselekt Michlovský
2 ksšalotky
2 kssalsiccie
1 lžičkaplátků černých lanýžů
olivový olej Chiavalon Organic
masový nebo zeleninový vývar Gran Moravia a máslo na dotvoření
špetka čerstvého tymiánu
pepř
sůl

Postup:
  1. Šalotku nakrájejte najemno. Kousky šalotky by měly být co nejvíce stejnoměrné, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatělá.
  2. Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, položte na plotnu, kterou jste zapnuli naplno. Nechejte ho zahřát a potom do hrnce nalijte 4 lžíce olivového oleje Chiavalon Organic. Hned nasypejte šalotku.
  3. Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne příliš. Šalotku opékejte, až zesklovatí. K šalotce vsypejte připravenou suchou rýži. Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli ochuťte solí a pepřem.
  4. Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte a čekejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte v hrnci na vedlejší plotýnce a postupně ho přidávejte k rýži. Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrnka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce. Nezapomeňte míchat a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidejte další naběračku. Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrnek, a nejen do omáčky. Míchání je taky velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte. Po 10 minutách přidejte lanýžové plátky, ale pár kousků si nechejte na ozdobu. Můžete přidat i olej, ve kterém jsou lanýže naložené.
  5. Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.
  6. Přichází finální dokončení mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmazán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo a sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned servírujte na nahřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije. Nahoru ozdobte plátkem lanýže a dokřupava smaženými kousky salsiccie. Lehce posypejte čerstvým tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť a krásného Valentýna!
Doporučení:

A jak už fotka napovídá, podávejte se sklenkou Veltlínského zeleného, ročník 2018, vinařství Vinselekt Michlovský. A jak jistě víte, láska prochází žaludkem.

Poznámka:

Skvělým dárkem, který potěší může být i olivový olej Chiavalon Organic v dárkové tubě. Užijte si svátek zamilovaných v té nejlepší společnosti. A s doprovodem skvělého jídla a kvalitních surovin.

Extra panenský BIO olivový olej Chiavalon Oganic zakopíte na www.olivum.cz

250 ml: 325 Kč

500 ml: 595 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy