REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lanýžové risotto se salsicciou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přichystejte své drahé polovičce na svatého Valentýna božskou večeři. Autorka receptu: Bohyně kuchyně ve spolupráci s Olivum.


Ingredience:
Na 2 porce potřebujete:
180 grýže vhodné na risotto (carnaroli, arborio, vialone nano)
200 mlbílého vína, ideální Veltlínské zelené, mapř od Vinselekt Michlovský
2 ksšalotky
2 kssalsiccie
1 lžičkaplátků černých lanýžů
olivový olej Chiavalon Organic
masový nebo zeleninový vývar Gran Moravia a máslo na dotvoření
špetka čerstvého tymiánu
pepř
sůl

Postup:
  1. Šalotku nakrájejte najemno. Kousky šalotky by měly být co nejvíce stejnoměrné, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatělá.
  2. Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, položte na plotnu, kterou jste zapnuli naplno. Nechejte ho zahřát a potom do hrnce nalijte 4 lžíce olivového oleje Chiavalon Organic. Hned nasypejte šalotku.
  3. Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne příliš. Šalotku opékejte, až zesklovatí. K šalotce vsypejte připravenou suchou rýži. Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli ochuťte solí a pepřem.
  4. Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte a čekejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte v hrnci na vedlejší plotýnce a postupně ho přidávejte k rýži. Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrnka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce. Nezapomeňte míchat a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidejte další naběračku. Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrnek, a nejen do omáčky. Míchání je taky velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte. Po 10 minutách přidejte lanýžové plátky, ale pár kousků si nechejte na ozdobu. Můžete přidat i olej, ve kterém jsou lanýže naložené.
  5. Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.
  6. Přichází finální dokončení mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmazán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo a sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned servírujte na nahřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije. Nahoru ozdobte plátkem lanýže a dokřupava smaženými kousky salsiccie. Lehce posypejte čerstvým tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť a krásného Valentýna!
Doporučení:

A jak už fotka napovídá, podávejte se sklenkou Veltlínského zeleného, ročník 2018, vinařství Vinselekt Michlovský. A jak jistě víte, láska prochází žaludkem.

Poznámka:

Skvělým dárkem, který potěší může být i olivový olej Chiavalon Organic v dárkové tubě. Užijte si svátek zamilovaných v té nejlepší společnosti. A s doprovodem skvělého jídla a kvalitních surovin.

Extra panenský BIO olivový olej Chiavalon Oganic zakopíte na www.olivum.cz

250 ml: 325 Kč

500 ml: 595 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy