Saltimbocca je italský pokrm. Pravá saltimbocca se připravuje z telecího masa, ovšem oblíbená je i příprava z kuřecích nebo krůtích prsních řízků.
Ingredience:
600 g | kuřecích prsních řízků |
100 g | parmské šunky nebo pršuta |
1 dl | bílého vína |
hladká mouka | |
lístky šalvěje | |
olivový olej | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme, na každý řízek položíme plátek parmské šunky nebo pršuta a 2 lístky šalvěje, připevníme párátkem, lehce poprášíme hladkou moukou
2. Na pánvi ohřejeme olivový olej z lžící másla, maso opékáme nejprve na straně, kde je šunka se šalvějí, když je šunka křupavá, otočíme a opečeme i z druhé strany
3. Opečené maso vyjmeme a dáme stranou do výpeku nalijeme bílé víno, povaříme asi 2 minuty, až se část vína odpaří, pak šťávu zjemníme lžičkou másla
4. Plátky saltimbocca na talíři přelijeme šťávou z výpeku, ozdobíme plátky citronu a jako přílohu volíme hranolky nebo jinak upravené brambory a zeleninový salát.
Recept i s fotografiemi nám poslal Dalibor Marounek