Langoše z kynutého těsta usmažené v rozpáleném oleji dozlatova, podávané potřené česnekem, pokapané kečupem a posypané strouhaným sýrem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
30 g | droždí |
4 ks | brambor uvařených ve slupce |
1 ks | vejce |
100 ml | vlažného mléka |
špetka cukru | |
olej na smažení | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
prolisovaný česnek smíchaný s trochou vody | |
strouhaný tvrdý sýr (eidam) | |
kečup |
Postup:
1. Z trochu hladké mouky, vlažného mléka, rozdrobeného droždí a špetky cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo do mísy, přidáme vejce, zbylou prosátou hladkou mouku, špetku soli, vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout
3. Vykynuté těsto rozdělíme na malé bochánky, ze kterých vytvarujeme placky a v pánvi ve větším množství rozpáleného oleje postupně placky po obou stranách osmažíme dozlatova, pak odkládáme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk
4. Horké langoše potřeme podle chuti oloupaným, prolisovaným česnekem smíchaným s trochou vody, pokapeme kečupem a posypeme na jemno nastrouhaným sýrem.
Langoše můžeme připravit i nasladko – potřít marmeládou nebo posypat skořicovým cukrem.