Recept na známý maďarský pokrm.
Ingredience:
600 g | hladké mouky |
250 ml | vlažného mléka |
1 lžíci | zakysané smetany |
1 lžičku | cukru |
1 lžičku | soli |
25 g | kvasnic |
Postup:
- Kvasnice dáme do vlažného mléka, přihodíme cukr a směs rozmícháme. Prosetou mouku v míse smícháme se solí, přilijeme kysanou smetanu a mléko s kvasnicemi. Zpracujeme v hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut vykynout.
- Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky (100-120 g), které necháme dalších 10-15 minut kynout. Jednotlivé bochánky v rukách roztáhneme do placky velké asi 20-25 cm a smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova.
- Langoše necháme okapat na papírových ubrouscích. Podáváme nejlépe teplé.
Jednotlivé kusy potíráme rozehřátým máslem smíchaným s drceným česnekem.Sypeme strouhaným eidamem, dochutíme např. kečupem, tatarkou.
Poznámka:Hlavně děti mají rády langoše na sladko – šlehačka s grankem, čokoládovým topingem nebo marmeláda dodá těstu skvělou sladkou chuť.