Těsto na přípravu známého stánkového pokrmu. Kdo by neznal langoše potřené česnekem a posypané strouhaným, sýrem. Kečup jim pak dodá další chuťový rozměr.
Ingredience:
1 kg | hladké mouky |
100 ml | mléka na kvásek |
1 lžička | cukru krupice |
1 lžička | soli |
4 lžíce | másla |
8 ks | stroužků česneku |
1 ks | kostky droždí |
vlažná voda | |
olej |
Postup:
1. Z droždí,vlažného mléka, lžičky mouky a cukru připravíme kvásek a necháme cca 15 minut vykynout
2. Prosátou mouku v míse smícháme se solí, vlijeme vykynutý kvásek a dle potřeby přilijeme vlažnou vodu, té dáme tak 600-700 ml
3. Zpracujeme v hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut vykynout
4. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky (100-120 g), které necháme dalších 10-15 minut kynout
5. Jednotlivé bochánky v rukách roztáhneme do placky velké asi 20-25 cm a smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova
6. Langoše necháme okapat na papírových ubrouscích
7. Jednotlivé kusy potíráme rozehřátým máslem smíchaným s drceným česnekem
8. Podáváme nejlépe teplé.
Sypeme strouhaným eidamem, dále dochutíme např. kečupem, tatarkou.
Poznámka:Hlavně děti mají rády langoše na sladko – šlehačka s grankem, čokoládovým topingem nebo marmeláda dodá těstu skvělou sladkou chuť.
Foto: Naďa Indruchová, ReceptyOnLine.cz