Knedlíky naplněné švestkovými povidly, servírované posypané mletým mákem smíchaným s cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
300 g | švestkových povidel promíchaných s rumem |
50 g | krupicového cukru |
50 g | másla + na polití |
50 g | mletého máku |
15 g | droždí |
2 ks | vajec |
50 ml | mléka |
1-2 lžíce | moučkového cukru |
špetka soli |
Postup:
1. Do trochu zahřátého mléka vmícháme 1 lžičku cukru a rozdrobíme droždí
2. Necháme 10 minut vzejít kvásek a pak vmícháme polohrubou mouku, vejce, máslo, sůl, zbylé mléko i cukr a vymícháme hladké těsto, které necháme na teplém místě zdvojnásobit objem
3. Pak je rozdělíme na 6 dílů, každý dlaní rozplácneme do velikosti malého talířku, doprostřed dáme vždy velkou lžíci povidel a těsto spojíme tak, aby povidla nikde nevykukovala a nemohla vytéct a znovu necháme 20 minut kynout
4. V hrnci vyloženém pařáčkem přivedeme vodu k varu a v páře postupně uvaříme knedlíky – trvat to bude vždy zhruba 10-15 minut, pak uvařené knedlíky propícháme 5. Podáváme posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a vanilkovou omáčkou.