Recept na opravdu skvělou bábovku podle cukrářského mistra a pekaře Josefa Maršálka. Vyzkoušejte bábovku podle jeho originálního receptu, je vážně vynikající. A nezapomeňte ji podávat s úsměvem, jak radí pan Josef! :)
Ingredience:
300 g | Pernerka BIO Špaldová mouka jemná |
100 g | mléko |
70 g | máslo |
60 g | rozinky |
40 g | cukr krupice |
8 g | droždí |
5 g | mořská sůl |
3 ks | žloutky |
forma na bábovku | |
polotekuté máslo na vytření, hoblinky mandlí na vysypání formy | |
Na dokončení: | |
borůvkový džem | |
čerstvý tymián | |
cukr moučka |
Postup:
- Do mísy navážíme všechny ingredience kromě rozinek a vařečkou vymícháme hladké, lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem “zpevní”. Rozinky vmísíme na úplný konec. Necháme přikryté na teplém místě kynout.
- Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a vysypeme hoblovanými mandlemi.
- Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně umístíme do připravené formy. Necháme kynout do třínásobného objemu.
- Upečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 170 C.
- Necháme vychladnout a pocukrujeme.
- Na polevu rozvaříme 3 lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu. Ještě vlažnou ji naneseme na bábovku.
- Dozdobíme tymiánem a podáváme s úsměvem. Je vážně vynikající!
BIO Pernerka Špaldová mouka k dostání na www.pernerka.cz nebo ve vybraných obchodních řetězcích, více info na stránkách.
Poznámka:Maršálekjosef.com, Instagram: Maršálekjosef82