REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květákový nákyp ze zavařeného květáku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zapečený sterilovaný květák přelitý krémovou omáčkou.


Ingredience:
1 sklenicenaloženého květáku
1 lžícepřesáté strouhanky
20 gmásla
sůl
Na krémovou omáčku:
50 gtuku
40 ghladké mouky
30 gtvrdého sýra
1/4 lsladké smetany
4 ksvejce
1 lžícezelené petrželky
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme krémovou omáčku; vejce opatrně rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Z rozpuštěného tuku a mouky připravíme bílou jíšku, zalijeme ji sladkou smetanou a za stálého míchání povaříme do konzistence husté kaše, do vychladlé omáčky vmícháme žloutky, nastrouhaný sýr, zelenou petrželku, osolíme a nakonec zamícháme sníh z bílků 3. Okapaný květák vyskládáme do zapékací misky dobře vymazané tukem, růžičky osolíme a zalijeme je připravenou omáčkou
4. Pokrm pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 35 minut.

Doporučení:

Jako přílohu servírujeme různě upravené zeleninové saláty. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Recept na květák zavařený jen ve vodě, vhodný na tento recept: Na zimu zavařený květák.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy