REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květákový nákyp

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nákyp upečený v troubě v pekáčku nebo zapékací misce, připravený z povařeného a mírně rozmačkaného květáku, nastrouhaného sýru, na kostičky nakrájené šunky, mléka, křenu, strouhanky a koření.


Ingredience:
600 gkvětáku (použít můžete také 300 g brokolice a 300 g květáku)
250 gstrouhanky
150 gkvalitní šunky
100 gtvrdého sýra
250 mlmléka
1 lžičkanastrouhaného křenu
4 ksvajíčka
mletý bílý pepř
voda
sůl
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:

1. Květák nožíkem rozporcujeme na růžičky, ty pak povaříme ve vroucí vodě nebo šetrněji v páře přibližně 5-6 minut
2. Mezitím, co se květák vaří, nakrájíme šunku na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle
3. Ve větší misce rozšleháme vajíčka, přidáme mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr, uvařený květák vidličkou částečně rozmačkáme a pak přimícháme do směsi
4. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C, za občasného kontrolování pečeme 50-60 minut
5. Nákyp můžeme servírovat dozdoben dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jak za tepla, tak i zas studena, doplnit jej můžeme i o čerstvou zeleninu nebo salát.

Doporučení:

Strouhanku v náplni můžete nahradit i polohrubou moukou smíchanou s trochou prášku do pečiva. Nákyp tak bude po upečení ještě více nadýchaný.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: www.pecene-varene.sk

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy