Nákyp upečený v troubě v pekáčku nebo zapékací misce, připravený z povařeného a mírně rozmačkaného květáku, nastrouhaného sýru, na kostičky nakrájené šunky, mléka, křenu, strouhanky a koření.
Ingredience:
600 g | květáku (použít můžete také 300 g brokolice a 300 g květáku) |
250 g | strouhanky |
150 g | kvalitní šunky |
100 g | tvrdého sýra |
250 ml | mléka |
1 lžička | nastrouhaného křenu |
4 ks | vajíčka |
mletý bílý pepř | |
voda | |
sůl | |
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy |
Postup:
1. Květák nožíkem rozporcujeme na růžičky, ty pak povaříme ve vroucí vodě nebo šetrněji v páře přibližně 5-6 minut
2. Mezitím, co se květák vaří, nakrájíme šunku na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle
3. Ve větší misce rozšleháme vajíčka, přidáme mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr, uvařený květák vidličkou částečně rozmačkáme a pak přimícháme do směsi
4. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C, za občasného kontrolování pečeme 50-60 minut
5. Nákyp můžeme servírovat dozdoben dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jak za tepla, tak i zas studena, doplnit jej můžeme i o čerstvou zeleninu nebo salát.
Strouhanku v náplni můžete nahradit i polohrubou moukou smíchanou s trochou prášku do pečiva. Nákyp tak bude po upečení ještě více nadýchaný.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: www.pecene-varene.sk