REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květákovo-sýrový gratin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květák zapečený se slaninou, brambory a sýrem, přelitý smetanou.


Ingredience:
1 kgkvětáku
800 gbrambor
200 ganglické slaniny
100 gčedaru
100 ggoudy
180 mlsmetany 40%
1 lžíceslunečnicového oleje
2 ksvelké cibule
mletý pepř
máslo
voda
sůl

Postup:

1. Na rozehřátém oleji osmažíme na nudličky nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme oloupané, na kolečka nakrájené cibule a opékáme 5 minut doměkka
2. Oloupané brambory nakrájené na plátky dáme do vody, pomalu přivedeme k varu a 7 minut povaříme a stejnou dobu nad parou napařujeme i růžičky květáku a obojí pak důkladně osušíme
3. Na dno zapékací mísy vymazané máslem naskládáme vrstvu brambor, osolíme je, pokapeme trochou smetany, přidáme část květáku, osolíme, opepříme, potřeme částí smetany, zasypeme částí slaniny s cibulí, trochou nastrouhaného čedaru i goudy, pokapeme smetanou a vrstvy opakujeme do spotřebování všech ingrediencí (končit by se mělo strouhanými sýry)
4. Nakonec vše přelijeme zbylou smetanou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C dozlatova cca 30 minut, pak vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy