Uvařený, rozmačkaný květák smíchaní s dalšími ingrediencemi, obalený ve strouhance a usmažený ve tvaru kroket.
Ingredience:
900 g | květáku |
200 g | čerstvých hub |
3 ks | vejce |
1 ks | cibule |
5 lžic | jemné krupice |
1 lžíce | nasekané petrželky |
1 lžíce | másla |
strouhanka dle potřeby | |
olej na smažení | |
drcený kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Omyjeme a očistíme si květák, rozdělíme na růžičky a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka
2. Mezitím si oloupeme cibuli, očistíme houby a nakrájíme na drobné kousky, cibuli a houby orestujeme na másle, ochutíme špetkou kmínu, osolíme a 10 minut podusíme, po dušení dáme stranou
3. Uvařený květák scedíme, dáme do mísy, zasypeme krupicí a vidličkou rozmačkáme, aby se krupice spařila
4. Pak přidáme do květáku podušené houby s cibulkou, rozšlehané 1 celé vejce a 2 žloutky, nasekanou petrželku, pepř, sůl a hmotu důkladně promícháme, dle potřeby zahustíme strouhankou
5. Z květákové hmoty tvoříme krokety, které obalíme v rozšlehaných bílcích a strouhance
6. Krokety smažíme v dostatečném množství oleje, usmažené krokety necháme okapat na papírovém ubrousku.
Vhodná příloha je zeleninový salát a tatarská omáčka.