REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květáková polévka s mrkví a kapáním

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zeleninová polévka z květáku a dalších ingrediencí, zahuštěná jíškou, doplněná o domácí kapání.


Ingredience:
400 gkvětáku
1 ksmrkve
800 mlzeleninového vývaru nebo vody (možno použít gelový zeleninový od Knooru)
1/2 lžičkystrouhaného muškátové oříšku
1/2 lžičkymletího bílého pepře
sůl dle chuti
Na jíšku:
2 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
Na kapání:
1 ksvejce
2 lžícehladké mouky
špetka muškátového květu
špetka soli

Postup:

1. Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody nebo zeleninové vývaru, vaříme 10 minut
2. Šťouchadlem na brambory trochu pošťoucháme
3. Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, naředím ji trochou studené vody a vlejeme do květáku
4. Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle (jako okurku) a přidáme ke květáku
5. Muškátový oříšek nastrouháme na jemno a přidáme do polévky, tu ještě opepříme bílým pepřem
6. Na mírném ohni prováříme cca 10 minut, podle chuti přisolíme.

Příprava kapání:
1. Ze všech uvedených ingrediencí vymícháme řidší těstíčko a necháme hodinu odpočinout
2. Přes vidličku naléváme do již hotové polévky a necháme krátce provařit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy