Zeleninová polévka z květáku a dalších ingrediencí, zahuštěná jíškou, doplněná o domácí kapání.
Ingredience:
400 g | květáku |
1 ks | mrkve |
800 ml | zeleninového vývaru nebo vody (možno použít gelový zeleninový od Knooru) |
1/2 lžičky | strouhaného muškátové oříšku |
1/2 lžičky | mletího bílého pepře |
sůl dle chuti | |
Na jíšku: | |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
Na kapání: | |
1 ks | vejce |
2 lžíce | hladké mouky |
špetka muškátového květu | |
špetka soli |
Postup:
1. Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody nebo zeleninové vývaru, vaříme 10 minut
2. Šťouchadlem na brambory trochu pošťoucháme
3. Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, naředím ji trochou studené vody a vlejeme do květáku
4. Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle (jako okurku) a přidáme ke květáku
5. Muškátový oříšek nastrouháme na jemno a přidáme do polévky, tu ještě opepříme bílým pepřem
6. Na mírném ohni prováříme cca 10 minut, podle chuti přisolíme.
Příprava kapání:
1. Ze všech uvedených ingrediencí vymícháme řidší těstíčko a necháme hodinu odpočinout
2. Přes vidličku naléváme do již hotové polévky a necháme krátce provařit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová