Povařené růžičky květáku ve vodě smíchané s kyselinou citrónovou, naložené v sladkokyselém nálevu spolu s kořením, zavařené.
Ingredience:
květák | |
kyselina citrónová | |
voda | |
Koření na 1 sklenici: | |
2 ks | kuličky nového koření |
2 ks | zrnka černého pepře |
1 ks | bobkového listu |
1/2 lžičky | hořčičných semínek |
Na nálev: | |
1 l | vody |
0,25 l | octa |
50 g | cukru |
30 g | soli |
Postup:
1. Očištěný květák rozebereme na jednotlivé růžičky a vložíme ho do vařící vody okyselené kyselinou citrónovou, vaříme tak dlouho, až se dá lehce napíchnout na vidličku
2. Povařený květák scedíme a ještě horký naplníme do zavařovacích sklenic, které ještě doplníme o koření
3. Připravené sklenice zalijeme horkým nálevem, důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Příprava nálevu:
Vodu s octem, cukrem a solí přivedeme k varu, ale dále nevaříme.
Více o zavařování: Konzervace, zavařování, sterilace.