Připravte si silný domácí kuřecí vývar podle tohoto jednoduchého receptu. Pokud dodržíte postup v receptu, získáte vývar, který bude mít zlatavou barvu, krásně vonět a také krásně želírovat.
Ingredience:
2 kg | kuřecích drobů, kostí a křídel |
300 g | zeleniny (cibule, česnek, petržel, mrkev a celer) |
1-2 lžíce | soli |
4 l | pitné vody |
Koření do základního vývaru nepřidávejte! |
Postup:
- Do vhodného hrnce dáme kosti, křídla a droby, zalijeme je vodou, přivedeme k bodu varu, pak necháme jen jemně probublávat, ideální je teplota vody 90-95 °C, osolíme
- V první hodině sbíráme z povrchu nečistoty, pěnu, později již můžeme nechat vývar táhnout bez jakéhokoli zásahu.
- Po dvou hodinách přidáme do vývaru očištěnou zeleninu.
- Po třech hodinách máme hotovo, ale kdo bude chtít vývar výraznější, může ho nechat táhnout celkem až 6 hodin.
- Hotový vývar scedíme přes jemné sítko, rozdělíme do nádob o velikosti 0,5 l a necháme vychladnout. Zaklopené můžeme uchovat v lednici pro další použití několik dní, nebo vývary můžeme dát do mrazáku, tam vydrží i několik týdnů.