Horký vývar servírovaný s vložkou rýže, ochucený trochou čerstvě nastrouhaného zázvoru, vhodný pro těhotné ženy a kojící maminky. Především v prvním trimestru pomůže potlačit ranní nevolnosti a zvracení.
Ingredience:
Na 2,5 l vývaru: | |
750 g | drůbežích kostí a zbytků masa a kůže zbylé při vykoštění kuřete |
200 g | kořenové zeleniny |
35-40 g | cibule |
17 g | soli |
3 l | vody |
Na dohotovení: | |
4-5 lžic | měkké, v mírně osolené vodě povařené naturální (neloupané) rýže |
1 lžička | čerstvě nastrouhaného zázvoru |
Postup:
1. Pečlivě očištěné a opláchnuté suroviny z kuřete zalijeme vodou a uvedeme do varu
2. Omezíme příkon tepla, mírně osolíme a zvolna vaříme 45-60 minut
3. V průběhu vaření přidáme očištěnou, opláchnutou, částečně rozkrájenou zeleninu a zvolna dovaříme
4. Hotový vývar procedíme přes hustý cedník, nasypeme do něho 4-5 lžic dopředu uvařené, okapané rýže, dochutíme nastrouhaným zázvorem a horký podáváme.
Jako další vložku pro zvýšení sytosti polévky můžeme použít povařené houby šitake, jarní cibulku, nasekanou pažitku a kousky vařeného kuřecího masa.