Nevíte, jak zužitkovat cukety? Vyzkoušejte je dát ochucené s dalšími surovinami pod kuřecí stehna. kuřecí maso si s cuketou si velmi rozumí, určitě si pochutnáte!
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
2 ks | kuřecí stehna |
2 ks | cibule |
1 ks | mladá cuketa (kolem 200 g) |
4 ks | stroužky česneku |
50 g | slaniny |
máslo | |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Kuřecí stehna na několika místech prošpikujeme slaninou, osolíme, okmínujeme, opepříme.
- Stehna vložíme do pekáčku, poklademe plátky másla, podlijeme troškou vody, přidáme zbytek slaniny vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C tak 45-60 minut zaklopené, jednou nebo dvakrát odklopíme, maso přelijeme výpekem.
- Cuketu omyjeme, nakrájíme na 5 mm plátky, které přepůlíme, osolíme, necháme pustit vodu, bude stačit 15-30 minut, pak tekutinu slijeme a cuketu promícháme s plátky cibule a česneku.
- Když kuře začíná být měkké, na nohy rozložíme směs cukety s cibulí a česnekem, pečeme ještě 10 minut zaklopené, až zelenina změkne, pak můžeme stehna ještě přendat na horu na zeleninu a dopéci odklopené, na barvu, pěkně dozlatova, bude stačit dalších 10-15 minut.
- Kuřecí stehna na talíři přelijeme směsí a podáváme s novými vařenými brambory.
Poznámka redakce: Kuřecí maso můžeme ještě okořenit nějakým oblíbeným kořením, nebo jen pepřem či mletou paprikou. Přeskládat kuře, jak je popsáno v postupu ke konci pečení, není nutné, ale určitě většina lidí má ráda kůrčičku opečenou pěkně dozlatova.
Poznámka:Text i foto: D.M.