REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí roláda s kuskusem a meruňkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z kuřecího masa plněná ochuceným kuskusem, obalená anglickou slaninou, upečená doměkka.


Ingredience:
140 gsušených meruněk
100 gkuskusu
100 gna hrubo nasekaných mandlí
50 gmásla
180 mlkuřecího vývaru
16 ksplátků anglické slaniny
6 kskuřecích prsních řízků
3 ksstroužků česneku
1 ksvejce
1 ksvelké cibule
šťáva z 1 citronu
hrst nasekané petrželky
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Do velké mísy vsypeme kuskus, zalijeme horkým kuřecím vývarem, lehce promícháme a přiklopený necháme 5 minut vstřebat tekutinu
2. V pánvi na rozehřáté polovině másla orestujeme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, pak přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, opečeme a sundáme z tepla
3. Do kuskusu vmícháme na sucho opražené mandle a orestovanou cibuli s česnekem, přidáme přepůlené, horkou vodou propláchnuté meruňky, na drobno nasekanou petrželku, dochutíme citronovou šťávou, osolíme a opepříme
4. Nakonec do zchladlé směsi dáme vejce a vše promícháme
5. Plátky slaniny naskládáme vedle sebe (měly by se lehce překrývat), na slaninu položíme osolené maso naklepané na tloušťku 1 cm, na maso rozložíme ochucený kuskus, po delší straně roládu zarolujeme a svážeme provázkem
6. Roládu přendáme do pekáčku a dáme na 2 hodiny do lednice, pak poklademe zbylým máslem, přikryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut, potom alobal sundáme a pečeme doměkka (asi 45 minut)
7. Provázek odstraníme, necháme zchladnout a nakrájíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy