Vykostěné kuře pokladené kopřivovou nádivkou, zamotané do tvaru rolády, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
1 ks | většího kuřete |
4 ks | žemle |
3 ks | vejce |
2 ks | stroužky česneku |
200 g | vařeného uzeného masa |
50 g | másla |
100 ml | smetany na šlehání |
plocholistá petržel | |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
motouz na zamotání rolády, případně voda nebo vývar na podlití |
Postup:
1. Kuře si vykostíme, vytvoříme plát, který si naklepeme (kusy masa musí být rovnoměrně rozprostřené po celém plátu) a zkraje poklademe nádivkou
2. Roládu svineme a omotáme motouzem
3. Osolíme, opepříme, potřeme zbytkem másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova asi 45 minut až 1 hodinu dle velikosti (můžeme podlít trochou vody nebo vývaru).
Příprava nádivky:
1. Housky nasucho opečeme, zalijeme smetanou, přidáme nasekané a spařené kopřivy, česnek, petržel, vařené uzené, žloutky utřené s máslem
2. Dochutíme muškátem, solí, pepřem a na závěr vmícháme ušlehané bílky.
Vhodnou přílohou jsou nové brambory, či rýže.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika