Klasický řízek Ondráš se připravuje smažením v oleji, ale dá se také upéci v troubě, což je zdravější varianta receptu na Ondráš.
Ingredience:
700 g | plátků kuřecího masa (prsa nebo nohy) |
1000 g | brambor |
2 ks | vejce |
1 ks | palice česneku |
sádlo nebo olej na vymazání plechu | |
hladká mouka | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Omyté, oloupané brambory nastrouháme na struhadle s většími oky, přidáme k nim vejce, mouku, prolisované stroužky česneku, také pepře, majoránku a sůl, zamícháme, vypracujeme klasické těsto na bramboráky
- Prsní nebo stehenní řízky naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem
- Zapékací misku nebo pekáček vymažeme hojně tukem, rozložíme zhruba polovinu bramborákového těsta, poklademe plátky kuřecího masa, další vrstvu uděláme ze zbytku bramborákového těsta
- Pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C pěkně dozlatova.
Ke kuřecímu Ondráši se skvěle hodí různé čerstvé saláty.
Poznámka:Ilustrační foto: Naďa Indruchová