REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí polévka s nudlemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuřecí polévka s nudlemi podle receptu profesionálů z Vitany. Uvařte si chutnou kuřecí polévku z kuřecích křídel, zeleniny, bylinek a také novinky od Vitany, tekutého kuřecího bujónu doplněnou o domácí nudle.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
1500 mlvoda
6 kskuřecí křídla
4 ksstroužků česneku
1 ksvajíčko L
100 gmouka hrubá
50 g (3 polévkové lžíce)Vitana tekutý bujón kuřecí
50 gplocholistá petržel s natí
70 gkořenová petržel
70 gmrkev
70 gceler
5 gmáslo
olej řepkový nebo slunečnicový
pepř
sůl

Postup:
  1. Plocholistou petržel otrháme a listy nahrubo pokrájíme. Zbylé stonky můžeme přidat do hrnce s vodou na vývar.
  2. Z mouky, vajíčka a másla vypracujeme tužší těsto a dáme alespoň deset minut odležet.
  3. Kuřecí křídla očistíme a pokrájíme na menší kousky.
  4. Do vody přidáme Vitana tekutý bujón kuřecí, oloupané a naprasklé (nerozdrcené) stroužky česneku, kuřecí křídla a vaříme nejméně 90 minut.
  5. Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kostky nebo proužky a minutku orestujeme na dvou lžicích oleje. Zalijeme vývarem bez stonků, česneku a křídel a vaříme, dokud nebude zelenina ještě trochu tvrdá, tzv. na skus.
  6. Z těsta vyválíme placku o síle 0,5 mm. Necháme alespoň deset minut oschnout a nakrájíme na 5 cm široké pláty, které klademe na sebe. Zarovnané pláty těsta krájíme na tenké nudle. Přidáme do polévky a vaříme další tři minuty.
  7. Kuřecí křídla obereme a maso bez kůže vložíme do polévky. Abychom doladili polévku podle své chuti, lze po kapkách přidat Vitana tekutý bujón kuřecí i na úplný závěr. Listy petržele a čerstvě mletý pepř použijeme přímo do talíře před podáváním.
Doporučení:
  • Vitana tekutý bujón kuřecí je skvělá volba, pokud zrovna nemáme dostatečné množství masa na vývar.
    Pro zjednodušení můžeme koupit vlasové nudle již hotové.
  • Pokud budete zeleninu strouhat, přidejte o 250 ml více vody a 1/4 lžíce Vitana tekutého bujónu kuřecího, strouhaná zelenina po uvaření více saje.
  • Pokud chcete polévku méně zakalenou, uvařte nudle vedle v hrnci s osolenou vodou. Po uvaření je propláchněte ve studené vodě a vložte do vychlazené polévky – nedostane se do ní tolik mouky, nudle nebudou sát tolik vývaru a škrob z mouky nebude kalit polévku.
  • Pokud budete vařit nudle v polévce, pamatujte, že nudle zvětší svůj objem 2x, když jsou čerstvé a až 4x, když jsou sušené.
  • Čím větší jsou kostky zeleniny, tím méně polévku barví a předávají ji zeleninovou chuť. Větším kostkám zeleniny zůstává výraznější zeleninová chuť, ale polévka se musí déle vařit.
  • Nudle i zelenina v polévce teplem tzv. docházejí. Pokud tedy neplánujete polévku servírovat ihned, zastavte var, když je zelenina na skus a čerstvé těstoviny povařte pouze minutku.
Poznámka:

O Vitaně – Vitana je moderní potravinářskou značkou, která patří do portfolia společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko. Sortiment Vitana produktů se vyrábí především v Byšicích, Varnsdorfu a Roudnici nad Labem. Vitana se specializuje především na suché, dehydratované potraviny a ochucovadla. Většina lidí má tuto oblíbenou značku spojenou hlavně s kořením, polévkami či bujóny. Současné portfolio je však mnohem širší a zahrnuje také omáčky, rýži, luštěniny, knedlíky nebo pečicí přípravky.

Recept k článku: Vitana kápla na chuť s novými tekutými bujóny

Více: vitana.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků