Omáčka Mole v sobě snoubí zdánlivě nesourodé a exotické chutě. Ve výsledku je však chuť harmonická, kořeněná, ostrá a zároveň nasládlá po čokoládě. Omáčka by měla být pikantní, avšak míra záleží na kuchaři.
Ingredience:
1 balení | kuřecí stehna DZ Klatovy |
4 ks | chilli papriček |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | rajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky) |
1 ks | cibule |
40 g | hořké čokolády |
4 lžíce | vyloupaných nesolených mandlí |
2 lžíce | rozinek |
1 lžička | oregana |
1/2 lžičky | nového koření |
1/2 lžičky | hřebíčku |
1/2 lžičky | skořice |
sezamová semínka | |
olej | |
sůl | |
voda či vývar na podlití | |
kukuřičné tortily k podávání |
Postup:
- Osolené kuřecí maso upečeme v troubě na 180 °C do zlatova
- Na pánvi na sucho opražíme mandle a dáme stranou
- Na oleji v hluboké pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky, přidáme rozinky a rajčata a společně prohřejeme, směs vyjmeme a rozmixujeme, pokud je omáčka příliš hustá, pak ji mírně naředíme vodou či vývarem a vrátíme do pánve
- Ve směsi rozpustíme čokoládu, přidáme koření a na mírném plameni necháme 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí
- Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražíme sezamová semínka, omáčku dle potřeby dosolíme
- Kuřecí maso přelijeme omáčkou, posypeme sezamovými semínky a podáváme s tortilou či rýží.
V originálním receptu sice figurují až 4 druhy chilli papriček (Ancho, Pasilla, Mulato, Habanero), postačí ale i klasické papričky sušené, které jsou u nás běžně k dostání. V Mexiku má tato omáčka mnoho různých. Lišit se může například přidaným ovocem, jako jsou banány a švestky, stejně jako druhy oříšků a především masem, které doplňuje. Tradiční recept však obsahuje kuřecí maso, rozinky a mandle.
Poznámka:Zdroj: www.dzklatovy.cz