REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí knedlíčková polévka jako od babičky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není nad “babičkovskou klasiku” poctivý vývar s nudličkami a knedlíčky, který je všelékem a jasnou podzimní volbou.


Ingredience:
Maso na polévku:
1 baleníKuřecí polévková směs od Drůbežářského závodu Klatovy
Zelenina na polévku:
1 ks mrkve
1 kspetržel
1 kscibule
2-4 ksstroužky česneku
1/4 ksceleru
1/2 kspórku
Koření na vývar:
2 ksbobkové listy
8 kskuliček černého pepře
8 kskuliček nového koření
Koření na finální dochucení:
1 hrstčerstvé bylinky
sušený česnek
pepř
sůl
Na játrové knedlíčky:
150 gkuřecích jater od Drůbežářského závodu Klatovy
1 ksvejce
strouhanka
majoránka
cibule
česnek
Ostatní:
polévkové nudle (podle preference)

Postup:

Jak na dobrý kuřecí vývar?

  1. Koření do vývaru a očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy orestujte na sucho na pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem. Zelenina by měla chytit zlatavou až hnědou barvu. Potom přidejte maso a rychle ho orestujte ze všech stran. Vše zalijte vodou a začněte vařit.
  2. Nejdřív se snažíte dosáhnout bodu varu, když se vám to podaří, stáhněte plamen na co nejmenší sílu, tak, aby se vývar pomalu táhl. Seberte veškerou pěnu a nechte vývar 2-3 hodiny být.
  3. Po 1,5 – 2 hodinách vyndejte z vývaru rozvařenou zeleninu. Tu obvykle do vývaru nevracíme, protože by se mohl zakalit. Také musíte vyndat maso, obrat ho a nakrájet na menší kousky.
  4. Vývar přes síto sceďte a přelijte do hrnce, ve kterém budete chtít dokončit polévku. Připravte čerstvou na jemno nakrájenou zeleninu, kterou do vývaru dáte minimálně 20 minut před koncem. Přidejte maso a můžete začít dochucovat. Nudle vařte v hrnci zvlášť a přidejte je do polévky úplně nakonec, aby se nezakalila.

Jak na játrové knedlíčky?

  1. Očištěná a namletá játra spojte v misce s vejcem, kořením a drceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Přidejte dvě až tři lžíce strouhanky, promíchejte a nechte odpočinout v ledničce.
  2. Potom vytvarujte kuličky, které hoďte do vroucí čisté vody a 8 až 10 minut knedlíčky vařte. Po vyjmutí z vody je můžete přidat do polévky.
Doporučení:

Cibuli jen rozpulte a restujte se slupkou, díky ní, chytne vývar zlatou barvu. Část osoleného a opepřeného čistého vývaru (bez masa a zeleniny!) můžete přelít do menších sklenic a uskladnit v mrazáku. Příště stačí vývar jen vyndat z mrazáku, naředit vodou a ještě v něm krátce nechat vařit zeleninu, aby získal na síle.

Recept k článku: Polévky, které jsou chutné a dělají podzim barevnější

Poznámka:

zdroj: DZ Klatovy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků