REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře se zelím a bramborem z jednoho pekáče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úžasný běd nebo večeře, v tomto případě z jednoho pekáče a to z kuřecích čtvrtek upečených na kysaném zelí, cibuli a bramborách zalitých smetanou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kskuřecí čtvrtky nebo 8 ks kuřecích paliček
2 ksvětší cibule
1 kgbrambor
0,5 kgkysaného zelí
120 ganglické slaniny
250 mlsmetany ke šlehání
1/2 lžičkydrceného kmínu
1/2 lžičkysladké mleté papriky
tuk na vymazání pekáčku
pepř
sůl

Postup:
  1. Zelí propláchneme pomocí cedníku pod studenou tekoucí vodou, pak ho necháme důkladně okapat, okapané rozložíme do pekáčku vymazaného tukem
  2. Cibuli a brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, brambory na silnější, cibuli na tenčí, do pekáčku na zelí nejprve rozložíme plátky cibule, na ně poklademe plátky brambor, ty mírně osolíme
  3. Suroviny v pekáčku zalijeme smetanou
  4. Kuřecí čtvrtky nebo paličky ze všech stran osolíme, okořeníme drceným kmínem, pepřem a paprikou, vyskládáme je na vrstvu brambor v pekáčku kůží nahoru
  5. Nakonec nasypeme do pekáčku na drobné kostičky pokrájenou anglickou slaninu
  6. Zaklopené, v troubě vyhřáté na 200 °C, pečeme 45 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 180 °C, odklopíme a pečeme dalších 45 minut odklopené, zatím co prvních 45 minut necháme pekáček bez jakéhokoli zásahu, v druhé polovině pečení kuřecí maso přeléváme šťávou, co se bude hromadit po krajích pekáčku
  7. Upečené kuřecí čtvrtky nebo paličky rozdělíme na talíře, zbytek surovin v pekáčku opatrně promícháme, především část sražené smetany, která se po promíchání promění opět na chutnou šťávu, brambory se zelím přendáme ke kuřatům na talířích a ihned, horké, podáváme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy