Úžasný běd nebo večeře, v tomto případě z jednoho pekáče a to z kuřecích čtvrtek upečených na kysaném zelí, cibuli a bramborách zalitých smetanou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kuřecí čtvrtky nebo 8 ks kuřecích paliček |
2 ks | větší cibule |
1 kg | brambor |
0,5 kg | kysaného zelí |
120 g | anglické slaniny |
250 ml | smetany ke šlehání |
1/2 lžičky | drceného kmínu |
1/2 lžičky | sladké mleté papriky |
tuk na vymazání pekáčku | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Zelí propláchneme pomocí cedníku pod studenou tekoucí vodou, pak ho necháme důkladně okapat, okapané rozložíme do pekáčku vymazaného tukem
- Cibuli a brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, brambory na silnější, cibuli na tenčí, do pekáčku na zelí nejprve rozložíme plátky cibule, na ně poklademe plátky brambor, ty mírně osolíme
- Suroviny v pekáčku zalijeme smetanou
- Kuřecí čtvrtky nebo paličky ze všech stran osolíme, okořeníme drceným kmínem, pepřem a paprikou, vyskládáme je na vrstvu brambor v pekáčku kůží nahoru
- Nakonec nasypeme do pekáčku na drobné kostičky pokrájenou anglickou slaninu
- Zaklopené, v troubě vyhřáté na 200 °C, pečeme 45 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 180 °C, odklopíme a pečeme dalších 45 minut odklopené, zatím co prvních 45 minut necháme pekáček bez jakéhokoli zásahu, v druhé polovině pečení kuřecí maso přeléváme šťávou, co se bude hromadit po krajích pekáčku
- Upečené kuřecí čtvrtky nebo paličky rozdělíme na talíře, zbytek surovin v pekáčku opatrně promícháme, především část sražené smetany, která se po promíchání promění opět na chutnou šťávu, brambory se zelím přendáme ke kuřatům na talířích a ihned, horké, podáváme.