Inspirace na Velikonoce! Upečené kuře nadívané směsí z rohlíků, másla, vajec, nasekaných vlašských ořechů, petrželky a česneku.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | celého kuřete |
3 lžíce | vepřového sádla |
1 lžička | soli |
špetka mletého kmínu | |
Na nádivku: | |
10 ks | plátků anglické slaniny |
8 ks | den starých rohlíků |
4 ks | vejce |
2 ks | stroužky česneku |
1/2 hrnku | nasekaných vlašských ořechů |
1/2 lžičky | soli |
200 ml | mléka |
100 g | másla |
snítka čerstvé petrželky | |
Na dohotovení: | |
voda na podlití |
Postup:
1. Mléko smícháme se žloutky a rozpuštěným máslem, směs nalijeme na rohlíky nakrájené na kostičky
2. K namočeným rohlíkům vmícháme ořechy, sůl, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi
4. Omyté a očištěné kuře z venku i zevnitř osolíme, břišní dutinu naplníme nádivkou, ze zbytků nádivky uděláme válečky, které zatočíme do plátků slaniny
5. Konce kuřecích stehen svážeme a ostatní otvory uzavřeme pomocí kuchyňských jehel, kuře potřeme dvěma lžícemi sádla a posypeme kmínem
6. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 50 minut, pak ke kuřeti přidáme válečky s nádivkou a maso dopečeme doměkka, při pečení občas kuře otočíme, přeléváme výpekem a podléváme horkou vodou.
Jako přílohu podáváme nejlépe vařené brambory a například podušené hráškové lusky.