Kuře pečené spolu s houbami, cibulí a česnekem doměkka, servírované přelité smetanovou omáčkou.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | malé cibule |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | zakysané smetany |
350 g | čerstvých hub |
50 g | másla |
3 lžíce | hladké mouky |
200 ml | smetany na vaření |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné kuře omyjeme, osušíme, osolíme, posypeme kmínem, vložíme do pekáčku, položíme na něho kousky másla, podlijeme vodou a pečeme zakryté alobalem ve vyhřáté teplotě na 180 °C 1 hodinu
2. Pak odkryjeme, přidáme oloupanou nasekanou cibuli, oloupaný na plátky nakrájený stroužek česneku, očištěné na silnější plátky nakrájené houby a společně pečeme ještě asi 20 minut, podle potřeby za občasného podlévání vodou
3. Smetanu promícháme se zakysanou smetanou a hladkou moukou
4. Kuře vyjmeme, naporcujeme a uchováme v teple, obsah pekáčku přendáme do hrnce, přilijeme trochu vody, vmícháme smetanu s moukou a krátce povaříme
5. Porce kuřete přelijeme omáčkou a podáváme s vařenou rýží.
Přípravu kuřete urychlíme naporcováním nebo můžeme péct i samotná stehna.