V pekáči upečené čtvrtky kuřete, po vytažené z výpeku připravená smetanová omáčka, ta servírovaná spolu se čtvrtkami kuřete a vařenou rýží.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | větší cibule |
2-4 ks | stroužky česneku |
40 g | másla |
2 lžíce | oleje |
2-3 lžíce | sladkého kečupu |
1 dcl | smetany |
voda na podlití | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Očištěné kuře naporcujeme na čtvrtky, ty opláchneme, osušíme, osolíme, okořeníme pepřem, pak zprudka opečeme ze všech stran na dobře rozpáleném oleji. Přidáme polovinu másla a pečeme pod pokličkou, při teplotě kolem 190 °C, tak 1 hodinu. Při pečení kuře poléváme šťávou z výpeku a podléváme horkou vodou.
- Jakmile je kuře zpola upečené, potřeme ho rozetřeným česnekem, přidáme na jemné plátky nakrájenou cibuli a dopečeme doměkka odklopené.
- Měkké kuřete vyjmeme a uchováme v teple.
- Do výpeku přidáme zbylé máslo, kečup a troškou vody, krátce vše povaříme. Nakonec přilijeme smetanu, omáčku promícháme a přivedeme téměř k varu, ale dále již nevaříme.
- Na talíře servírujeme porce masa hojně přelité omáčkou a jako přílohu podáváme nejlépe vařenou rýži.
Do omáčky patří ještě houby, ale tohle je recept pro ty, co houby nemusí.