Orestované půlky kuřete, upečené v troubě v pekáči, servírované přelité omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
40 g | másla |
2 lžíce | oleje |
2 lžíce | sterilovaných hub |
2 lžíce | rajčatového protlaku (kečupu) |
1 dcl | smetany |
pepř | |
sůl | |
voda na podlití |
Postup:
- Očištěné kuře rozpůlíme a jednotlivé půlky opláchneme, usušíme, osolíme, poprášíme pepřem a opečeme na oleji.
- Přidáme polovinu másla a pečeme pod pokličkou při teplotě kolem 190 °C. Při pečení kuře poléváme šťávou z výpeku a podléváme horkou vodou.
- Jakmile je kuře zpola upečené, potřeme ho rozetřeným česnekem, přidáme na jemné plátky nakrájenou cibuli a dopečeme doměkka.
- Měkké půlky kuřete vyjmeme, rozdělíme na jednotlivé porce a uchováme v teple.
- Do výpeku přidáme zbylé máslo, rajčatový protlak (kečup), pokrájené sterilované houby a s troškou vody krátce vše povaříme.
- Nakonec přilijeme smetanu, omáčku promícháme a prohřejeme.
- Na talíře servírujeme porce masa přelité omáčkou a jako přílohu podáváme nejlépe vařenou rýži.