Kuře plněné citronem a bylinkami, upečené spolu s cibulkou doměkka.
Ingredience:
1 ks | většího kuřete |
1 ks | citronu |
1 ks | svazku jarní cibulky |
1 ks | svazku tymiánu a majoránky |
2 dcl | bílého vína |
1 lžíce | olivového oleje |
mletý pepř | |
voda | |
sůl | |
Ostatní: | |
1 lžíce | másla |
5 ks | paliček česneku |
Postup:
1. Očištěné kuře opláchneme, osušíme, zevnitř i zvenku důkladně osolíme, opepříme, vložíme do něho citron propíchaný vidličkou a svazek bylinek
2. Kuře dáme do pekáčku s olejem, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C, přilijeme víno, přiklopíme a pečeme 50 minut, za občasného přelévání a podle potřeby podlévání vodou
3. Pak ke kuřeti přidáme cibulky nakrájené na polovic a dopečeme odkryté doměkka
4. Přidáme i česnekové palice zabalené do alobalu s máslem a necháme je opékat na roštu trouby vedle pekáčku (česnek pečením změní konzistenci na jemnou pastu).
Podáváme s vařenými nebo štouchanými bramborami.