Na cibuli, kořenové zelenině a slanině upečené čtvrtky kuřete, pokladené máslem, ochucené divokým kořením, během pečení podlévané vodou a přelévané šťávou z výpeku.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | větší cibule |
250 g | kořenové zeleniny (2 ks mrkev, kousek celeru a 1 ks petržele) |
80-100 g | špeku |
3 lžíce | másla |
1 lžičku | hladké mouky na zaprášení |
několik kuliček černého pepře | |
několik kuliček nového koření | |
bobkový list | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Kuře očistíme, omyjeme, rozporcujeme na čtvrtky, ze všech stran osolíme
2. Špek nakrájíme na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky
3. Do pekáče vložíme nakrájený špek, necháme ho mírně orestovat, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a koření, zlehka orestujeme, podlijeme vodou
4. Do zeleninového základu vložíme naporcované kuře, to poklademe kousky másla a za občasného podlévání vodou a přelévání šťávou z výpeku pečeme zaklopené na 200 °C cca 60 minut, pak pekáček odklopíme a kuře dopečeme pěkně na kůrčičku
5. Maso vytáhneme, uchováme v teple, šťávu zredukujeme, pak zaprášíme moukou, chvíli provaříme
6. Porce kuřete vrátíme zpět, prohřejeme a můžeme servírovat.
Podáváme například s rýží, nebo bramborovou kaší a ovocným kompotem.