V pekáčku na hranolcích kořenové zeleniny a cibuli upečené kuřecí nohy okořeněné kořenící směsí adžika, pepřem a paprikovou vegetou, podlité vodou nebo vývarem, na konci ještě šlehačkou.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
6 ks | kuřecích stehen |
2 ks | větší cibule |
6 ks | mrkví |
2 ks | kořenové petržele |
1 ks | menší celer |
10 ks | kuliček černého pepře |
8 ks | kuliček nového koření |
1 kelímek | šlehačky (smetany) |
3 lžíce | másla |
voda nebo kuřecí vývar na podlití | |
kořenící směs adžika | |
papriková vegeta | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší hranolky, oloupanou cibuli na osminky, připravenou zeleninu orestujeme na oleji, osolíme ji a okořeníme pepřem
- Kuřecí nohy očistíme, rozpůlíme, okořeníme adžikou a vegetou, trochu také osolíme, vložíme na orestovanou zeleninu do pekáčku, přidáme máslo, podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme kuličky černého pepře a nového koření
- Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C nejprve zaklopené 20 až 30 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka, během pečení maso přeléváme výpekem a podléváme vodou nebo vývarem
- Před koncem pečení vše v pekáči podlijeme šlehačkou, ještě chvíli necháme v troubě péct.