Kuře potřené rozetřeným česnekem, pokapané citronovou šťávou, s brambory pečené doměkka, servírované s orestovanou zeleninou.
Ingredience:
2 lžíce | másla |
2 lžíce | sezamových semínek |
500 g | malých brambůrek |
400 g | mladých karotek |
300 g | mladých kedluben |
75 g | bylinkového másla |
4 ks | stroužků česneku |
2 ks | řapíků celeru |
1 ks | kuřete |
šťáva z 1/2 citronu | |
olej na pečení | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné kuře opláchneme, osušíme, potřeme oloupanými stroužky česneku utřenými se solí, lehce posypeme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut odležet
2. Kuře vložíme do pekáčku vymazaného máslem, přiklopíme, dáme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 20 minut
3. Pak kuře potřeme bylinkovým máslem, obložíme oloupanými malými brambůrkami a přiklopené pečeme ještě asi 45 minut (podle velikosti kuřete) za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou, ke konci odklopíme a dopečeme dozlatova
4. Mezitím všechnu zeleninu oloupeme, opláchneme, nakrájíme na plátky, nasypeme do vroucí osolené vody a zhruba 2 minuty povaříme, scedíme, necháme okapat a potom v pánvi na rozehřátém oleji zeleninu krátce orestujeme, přidáme sezamová semínka
5. Naporcované kuře se zeleninou rozdělíme na talíře, obložíme brambůrkami a vše podlijeme výpekem.