Kachničku lze nahradit obyčejným kuřetem. Pokud dodržíme níže uvedený postup, bude i kuřecí pečínka vonět a chutnat podobně, jako upečená kachna. Tento recept je na ekonomicky výhodnější variantu, na 6 kuřecích noh.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
6 ks | kuřecích noh i s kůží |
80 g | másla |
0,5 l | černého piva |
kmín | |
sůl | |
Na kysané zelí: | |
2 sáčky (1 kg) | kysaného zelí |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | tuku |
cukr | |
sůl | |
Na bramborový knedlík: | |
1 kg | den předem ve slupce uvařených brambor |
1 ks | vejce |
1 lžička | soli |
hrubá mouka dle potřeby | |
voda na uvaření knedlíků |
Postup:
- Kuřecí nohy osolíme, okmínujeme poklademe do pekáčku
- Dáme kousek másla, mírně podlijeme pivem, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme za občasného dolévání piva a přelévání šťávy z výpeku, na posledních 30 minut pečeme odklopené
- Kuře vytáhneme z trouby, servírujeme se zelím a bramborovým knedlíkem, mírně přelité šťávou z výpeku.
Přípava bramborových špalků:
- Den předem uvařené brambory oloupáme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku dle potřeby
- Vypracujeme nelepivé těsto
- Vyválíme válečky, které nakrájíme asi na 5 cm dlouhé špalky
- Ve vroucí vodě zaváříme, až vyplavou, vytáhneme je cedníkem a necháme důkladně okapat.
Příprava zelí:
- Zelí vyklopíme do hrnce, přidáme trochu vody, dáme na zdroj tepla, dusíme pod pokličkou do změknutí
- Zahustíme jíškou připravenou z mouky a orestované cibule
- Dochutíme solí a cukrem, promícháme a ještě chvíli podusíme.