REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuličky čtyř chutí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chcete-li připravit pohoštění během pár minut, zkuste si zakoulet kuličky. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat čtyřmi recepty na sladké i slané kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.


Ingredience:
Na sladké kuličky:
Datlové kuličky:
500 gdatlové pasty
4 velké lžícemletých arašídů
1 lžícecelého modrého máku
Meruňkové kuličky:
500 gmeruňkové nesířené pasty
2 lžícecelého modrého máku
2 lžíceloupaných konopných semínek
1 lžičkapražených sezamových semínek
Na slané kuličky:
Sýrové kuličky:
500 gměkkého tvarohu v obalu
200 gna jemno nastrouhaného eidamu
150 gzměklého másla
1 lžícecelého modrého máku
pepř
sůl
Nivové kuličky:
500 gměkkého tvarohu v obalu
110 gna jemno nastrouhané nivy
100 gzměklého másla
60 gna jemno nastrouhaného eidamu
2 lžícepomazánkového másla
2 lžícecelého modrého máku
sůl

Postup:

Sladké koule:

  1. Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu.
  2. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.

Slané koule:

  1. Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu.
  2. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky.
  3. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i na jemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.
Doporučení:

Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.

Poznámka:

Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Jen čerstvá a kvalitní maková semínka dodají jídlu ten správný šmrnc. Věřte, že mák se výborně hodí nejenom do buchet či na sladko, ale jeho chuť se chodí i k různým sýrům.

Mák obsahuje mnoho minerálů, vitamínu a esenciálních kyselin. Mlsání tedy nebude jen pro oko krásné, ale i chutné a zdravé. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy