Zprudka opečené krůtí závitky (nebo roláda), plněné vařeným chřestem, servírované spolu s opečeným a pak povařeným chřestem přelitým omáčkou z výpeku.
Ingredience:
8 ks | krůtích řízků |
1-2 ks | šalotky |
500 g | zeleného a bílého chřestu |
100 g | slaniny |
40 g | demi-glace |
40 g | másla |
100 ml | smetany |
špetka muškátového oříšku | |
snítky rozmarýnu | |
pažitka | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Krůtí řízky naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem, poklademe na ně slaninu
2. Očištěný chřest krátce povaříme ve slané vodě a jeho větší část zabalíme do připravených plátků masa
3. Jednotlivé závitky zprudka opečeme na pánvi, potom je přendáme do trouby a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C cca 12-15 minut
4. Šalotku a zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky, ty opečeme na pánvičce másle, zalijeme smetanou a necháme na mírném zdroji tepla krátce vařit, dochutíme solí a pepřem a podáváme společně s masem
5. Do výpeku zbylého po pečení závitků přidáme demi-glace, osolíme, krátce povaříme, pak nádobu odstavíme ze zdroje tepla, do šťávy postupně metličkou vmícháme kousky studeného másla, tím ji zahustíme a zjemníme
6. Pokrm ozdobíme snítky rozmarýnu, posypeme pažitkou a můžeme podávat.
Z krůtích řízků můžeme vytvořit jednolitý plát masa a místo závitků upéci roládu.