REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krůtí prsíčka na pomerančích s rýží

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento lehký pokrm je skvělým hlavním chodem při mnoha slavnostnějších příležitostech, ovšem můžeme si ho samozřejmě připravit i k nedělnímu obědu.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
700 gkrůtích prsou
4 ksvelké cibule
2 kspomeranče
2 svazkynaťových cibulek
1-2 lžícesvětlé jíšky
2 lžícezrnek zeleného pepře
1 lžícemásla nebo rostlinného ruku
kolečka pomeranče na ozdobu
pepř
sůl
Na přílohu:
120 gdlouhozrnné rýže
provensálské koření
voda
sůl

Postup:

1. Maso omyjeme a osušíme, po celé ploše ho potřeme solí a pepřem
2. V troubě vyhřáté na 200 °C připravené krůtí maso položíme na rošt, který podložíme vymaštěným pekáčem, pečeme asi 50 minut
3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na špalky a položíme do pekáče v troubě, maso při pečení postupně přeléváme asi 0,5 l teplé vody
4. Pomeranče oloupeme, okrájíme i bílou slupku, z jednotlivých měsíčků vyřízneme bílou dužinu, zbytky pomeranče důkladně vymačkáme a šťávu uschováme
5. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na delší špalíčky, dusíme je asi 10 minut v osolené vodě, pak je necháme důkladně okapat, před samotným podáváním je několikrát obrátíme v horkém tuku (můžeme je i protáhnout v rozpálené fritéze
6. Pro omáčku si procedíme výpek z masa, přilijeme do něj pomerančovou šťávu, přidáme zrnka pepře, uvedeme do varu a zahustíme jíškou, nakonec do omáčky přidáme dužinu z pomerančů
7. Na jednotlivé talířky upravíme nakrájené krůtí maso a zeleninu, přelijeme trochou omáčky, ozdobíme plátky pomerančů, rýži a zbytek omáčky servírujeme zvlášť.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy