REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krůtí pečínka na másle a tymiánu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pozvolna pečené krůtí stehno špikované slaninou. Chuť masa zdůrazňuje tymián, drcený kmín a sladká paprika.


Ingredience:
1 kschlazeného krůtího horního stehna
4 ksvětviček čerstvého tymiánu
50 gšabatecké (nebo jiné kvalitní) slaniny
2 lžíceoleje
1 lžičkasladké mleté papriky
1 lžičkasušeného tymiánu
1 lžička drceného kmínu
A dále:
100 gmásla
sůl dle chuti a potřeby
voda na podlévání

Postup:

1. Slaninu nakrájíme na klínky a necháme 30 minut v mrazáku
2. Pak jimi maso prošpikujeme
3. Do oleje přidáme koření, promícháme a tuto směs hezky do masa vmasírujeme
4. Uložíme do uzaviratelné krabice, přidáme čerstvý tymián a necháme přes noc v lednici
5. Do pekáčku vložíme maso, které osolíme, i s tymiánem, přidáme 80 g másla, podlijeme 200 ml vody, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C
6. Pečeme 1,5 hodiny
7. Během pečení poléváme výpekem, eventuálně podléváme vodu dle potřeby
8. Poté sundáme poklici a dopékáme na barvu cca půl hodiny
9. Opět přeléváme výpekem
10. Když je maso měkké, přidáme zbytek másla a troubu vypneme
11. Po částečném zchladnutí opatrně vykostíme a maso nakrájíme na porce.

Doporučení:

Přílohu nechám na vás – hodí se zelí, špenát, knedlíky, brambory nebo rýže.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy